Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Update! Nem szeretik az új Facebook-ot

Mint arról mindenki értesült - mert lehozta az új, kétszintes newsfeed -, a Facebook kettészedte az üzenőfalunk, lett egy iWiW-es (minden megjelenik rajta), és egy koncepció nélküli hulladék, ahol olyan információk jelennek meg, amik elvileg érdekelnek minket.

(Hogy gyorsan létjogosultságot adjak a posztnak, bár valószínűleg mindenki így érez az üggyel kapcsolatban, íme néhány felháborodott usher hivatalos beszólása a  Facebook-blogon. )

Részükről ez egyébként egy teljesen felesleges sápizotás, hiszen 2006 őszén Mr. Mark Zuckerberg már megmutatta, mi történik az oldalán...az, amit ő akar. (2006-ban újított utoljára nagyot a Facebook, variált egy nagyot az üzenőfalon, akkor is felháborodtak a júzerek, a szájt kreátora meg írt nekik egy kedveset.)

Jelen esetben a legnagyobb gond, hogy nem lehet hide-olni azokat a típusú üzeneteket, amiket nem akarsz látni, nevezetesen, hogy ki-kivel lett ismerős. Csak magukat az embereket lehet elrejteni, de akkor nem látjuk a posztjaikat, ezt pedig nem minden esetben akarjuk.

Ami külön baj, hogy ha már egyszer beállítottad valakinél, hogy nem vagy kíváncsi az üzenőfalas megnyilvánulásaira, akkor annak ellenére most látni fogod, és nem tudsz mit tenni ellene.

A fal másik része - ami sima hírek néven fut - meg egy olyan katyvasz, ahol az időben össze-vissza kifutott a legcsekélyebb szelekció nélkül zúdulnak a felhasználókra. (korcs highlights)

Hogy mi a jó ebben, csak a fejlesztők tudják, vagy még ők sem. Mindenesetre arra kiváló, hogy

  • lemaradj olyan történésekről, amik érdekelnek
  • és láss egy csomó olyan információt, ami teljesen hidegen hagy

 

Köszi Facebook

Update: Most olvastam, délelőtt mit írt erről Webisztán

Mondom, ezzel a Facebook azt állítja, hogy a Twitter-féle "mindent bele élő hírfolyam" filozófia nem működik megfelelően az ő esetükben. Inkább a kapcsolati hálót pingelgetik azzal, hogy jobb oldalon folymatosan mutatják, hogy melyik ismerősünkkel kéne felvennünk a kapcsolatot újra meg újra. Illetve arra késztetik a felhasználókat, hogy a hírfolyamot minél gyakrabban megnézzék.

Írták ők, de ezzel nem értek egyet. Mit jelent az, hogy nem működik megfelelően az ő esetükben? Csak találgatni lehet, olyan misztikus ez a kijelentés, ráadásul már maga a kijelentés is egy találgatás =)

Az oldal alapbeállítása, hogy bejelentkezés után pontosan az a  "mindent bele élő hírfolyam" jön be először, ami tartalmazza azokat az információkat, amiket - fentebb linkeltem a blogot - nem szeretnének látni a felhasználók. Ehhez a news feed másik részére kell kattintanunk, de ott már az az említett zavaros adatfolyam vár ránk, amiben annyira elveszhetünk, mintha rossz csillagkapuba lépnénk be.

A highlights eltüntetése nagy fogás a Facebook részéről, mert a kutya sem onnan informálódott. Abból a szempontból jó volt, mert ott csak posztok jelentek meg, kvízeredmények nem - akármennyire is agyonkommentezték egymás 'mi leszel, ha nagy leszel?' kvízeredményeit a felhasználók -, viszont teljesen szubjektív tapasztalat, és ismerősök beszámolói alapján, nem volt agyonkattintva. Mondhatni egy felesleges kikopizása volt a lényegi tartalmaknak, de mivel mindenki középről tájékozódott, így nyugodtan ki lehetett nyírni. 

Csak mindennek a tükrében érthetetlen, miért górta úgy szét az üzenőfalat a Facebook, ahogy tette. Nem érzem helytállónak Webisztán azon értelmezését, hogy ez egyfajta "szakítás lenne a Twitterrel", mert az emberek éppen ezt a március óta fennálló rendszert szerették, amit lehet twitteresnek mondani, de a lényegen ez nem változtat. Ugyanúgy meg kell majd szokni, ahogy eddig mindig, ha változtatott a Facebook, mert alkalmazásaikban sosincs vissza (csak az ötleteikben).

Címkék: üzenőfal internet facebook @ 2009.10.24. 13:11
süti beállítások módosítása