Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A ’How to’ kultusza

avagy tanulj meg netről smárolni...


How to. Az angol hogyan? kifejezés google-ba való beírása gyakorlatilag egy belépőkód a mindennapi élet egyszerű megoldásainak tárházába.
A történet valahol a web 2 kialakulásánál kezdődhetett, de sokkal inkább az után kapott erőre, amikor a wiki és a youtube is globális csatornává és elsődleges információforrássá vált a netes társadalom számára. 

A képlet nagyon egyszerű, kétirányú. Például legelőször úgy találkoztam ezzel, hogy egy multi-lehúzós rendszerű pénzügyi cég (MLM) állásinterjúja miatt nyakkendőt kellett volna kötnöm. Mivel nem tudtam - és nem is volt senki a közelemben, aki segítsen - elhatároztam, hogy megtanulom internetről megkötni a csomót. A youtube-on számos video találat jött fel a how to tie a tie kereső kifejezésre. Némelyik video részletesen, némelyik lassításokkal, vagy éppen a pornóból ismert POV szemszögből magyarázta el a nyakkendőkötés elsőre bonyolultnak tűnő műveletét.
Tehát egyszerű, mert csak annyit kell beírni, hogy how to tie a tie, vagy how to make an omlette stb. Kétirányú, mert természetesen ha úgy érzed te vagy a legjobb valamiben, feltölthetsz videót, képet, leírást stb.
 
Jelenleg a legnagyobb, jól kategorizált how to oldal a http://www.wikihow.com/
A legnézettebbek között van a hogyan smároljunk, vagy a hogyan hackeljünk kóla-automatát. A szócikkek igényesek, érthetően magyarázzák el az adott problémakör megoldását, számos esetben youtube vagy más videó linket is találunk. A már említett nyakkendős példa valószínűleg csak elmutogatva, videón érthető meg. Az ételek, receptek esetében azonban érdemes a szövegre is koncentrálni, nehogy sok legyen a chili a végén. (Bár akkor sincs probléma, mert elolvassuk a mit tegyünk, ha chilitől ég a szánk bejegyzést.) Jelenleg 20 kategóriából választhatunk, de ez lefedi az élet minden területét, legyen szó utazásról, munkahelyről vagy épp arról mit tegyünk ha a szüleinket szeretkezésen érjük.

Az ehhez hasonló ciki szituációk megoldása természetesen rajtunk múlik. Sok cikk humorral és némi öniróniával készül, talán így elfogadva azt a tételt, hogy azért nem mindenre van megoldás.
 
Mivel magyarul ez a kultúra még nem terjedt el, laza mtv-english szintű angoltudás szükséges a videók és szócikkek megértéséhez. Különben is, ha beírjuk hogyan a youtube keresőjébe, az ismert Demjén Ferenc - Hogyan tudnék élni nélküled című száma jön ki.
Ezzel kívánok kellemes hétvégét.
 

@ 2009.10.17. 12:56
süti beállítások módosítása